Skulle du ønske du hadde bedre kontroll over hjernen din? Har du hørt utsagnet om at vi kun bruker 10 % av hjernekapasiteten vår?

Fra det å komme opp med nye idéer til å sitte med regneark eller skrive artikler – det finnes mange områder hvor det vil være nyttig med mer fokus og kognitiv funksjon. Det vil la deg få gjort mer på kortere tid, samtidig som du klarer å finne unike løsninger på problemer som du ellers ikke ville klart å tenke deg fram til.

Den gode nyheten er at det finnes mange forskjellige måter å forbedre hjernekapasiteten din på, særlig hvis du er villig til å investere tiden din på noen bestemte ting over lengre tid. La oss se på hvordan du kan få bedre hjernehelse! 

1. Trening.

Alle vet at vi bør trene jevnlig. Likevel lever mange av oss travle liv og det er vanskelig å finne tid til å trene. Trikset er å se det fra en annen vinkel: du har ikke råd til å ikke trene dersom du ønsker å leve et langt, sunt og produktiv liv.

Trening er ikke bare bra for hjernekapasiteten din, men også for hukommelsen. Det kan også utsette alderssykdommer som demens. Så: neste gang du setter deg ned i godstolen for å kose deg med litt potetgull og spennende moro hos nye norske casino – kom deg opp, få på deg treningsklærne og ta deg en joggetur i stedet!

2. Drikk kaffe.

Mange mennesker starter dagen med en kopp kaffe, og det viser seg at dette ritualet faktisk kan forbedre dine kognitive funksjoner på kort sikt.

Koffein gjør deg mer våken, men hjelper deg også med å fokusere på gjentagende og kjedelige oppgaver, samt at det øker intelligensen din, inkludert både reaksjonstiden og fornuften.

Effekten fra kaffe er ikke permanent, men den får hjernen din til å jobbe mer effektivt helt til det er slutt på koffeinet.

3. Få deg litt dagslys.

Dagslys og trening går ofte hånd i hånd. For lite dagslys er ikke bra for hjernen din. Større mengder vitamin D i systemet ditt får deg til å yte bedre, og kan til og med hemme aldringsprosessen i hjernen din.

For mye sol er heller ikke bra for huden, men hvis du får for lite vil hjernen din lide. Du kan ta tilskudd som inneholder vitamin D dersom du ikke klarer komme deg nok ut. Bare husk på at du ikke tar for mye!

4. Bygg sterke relasjoner.

Det sies ofte at gründerlivet er et ensomt liv. Det viser seg at det ikke er bra for dine kognitive funksjoner.

Hvis du ofte føler deg ensom kan det resultere i psykologisk og kognitiv stagnering, ettersom disse følelsene har negativ påvirkning på søvn, øker blodtrykket, bidrar til depresjon og generelt gir deg en dårligere selvfølelse.

De fleste gründere vet hvordan å kommunisere og bygge relasjoner. Nøkkelen er å bygge et sterkt nettverk rundt seg, som vil hjelpe deg holde deg sunn både mentalt og psykologisk på lang sikt.

5. Mediter.

Meditasjon er populært blant mange gründere for øyeblikket, og det er vanskelig å argumentere mot fordelene. Det reduserer ikke bare stressnivået ditt, det kan også forebygge demens og Alzheimers.

Mediter i 10 til 15 minutter per dag for å redusere stressnivået og forbedre dine kognitive funksjoner.

6. Sov godt.

Nok sovn må til…

Dette er vanskelig for mange gründere. Tidlige morgener og sene kvelder følger med jobben, og stresset og spenningen ved å bygge opp noe kan føre til dårlige søvnmønstre.

Søvn er nødvendig for å lagre minner og å lære ting. Hvis du ikke får nok søvn vil gråmaterien i frontalloben din synke, og det er ikke bra. Den støtter og kontrollerer nemlig arbeidsminnet ditt, samt evnen til å utføre handlinger, så dette er viktig.

Kort oppsummert: hvis du ikke får nok søvn, så vil du ende opp med mindre hjerne inne i hodet ditt!

7. Spis sunt.

Det er ingen overraskelse at næring spiller en viktig rolle for hjernen din. Ikke glem å spise på vei fra et møte til et annet. Få i deg antioksidanter og aminosyrer, pluss vitamin E. Et normalt variert kosthold er godt nok, gjerne ispedd litt nøtter, blåbær, fullkorn og avokadoer. Og ikke glem et glass god vin i ny og ne!