De fleste av oss tenker på helsa, og tar grep for å ha det så bra som mulig i egen kropp. Noen løper på tredemølla, andre trener styrke, og noen fokuserer på å spise et variert og sunt kosthold. Det du kanskje ikke var klar over, er at også hjernen krever trening. Den er nemlig det viktigste organet vi har, og utfordres den ikke, vil den på sikt svekkes. Derfor er det usedvanlig viktig å trene opp hjernen, men hvordan gjøres det egentlig?

Konstant stimuli

Hjernen er et usedvanlig fascinerende organ. Den styrer alt vi gjør – fra bevegelser til å tenke – og uten den fungerer vi rett og slett ikke. Hjernen har dessuten den utrolige funksjonen at det er mulig å trene den opp, akkurat slik du gjør med muskler ellers i kroppen. Og det har mange helsefordeler; både på kort og lang sikt. Blant annet vil du få bedre hukommelse, du kan få bedre psykisk helse og unngå en rekke sykdommer de med understimulert hjerne er utsatt for – for eksempel demens.

For å være den beste versjonen av deg selv, er det derfor viktig å gi hjernen all den stimuli den trenger, og vel så det – og det er flere måter å gjøre det på i hverdagen.

Spill er en god vei å gå

Spill kommer i mange varianter, og felles for dem er at de trigger flere områder i hjernen. Derfor er spill godt egnet om du vil trene opp hjernen din og holde den ved like. Ved å spille strategispill, slik som sudoku eller kryssord, er hjernen i konstant arbeid, og den må jobbe hardt for å finne informasjonen du er ute etter, det være seg spesielle ord, mattestykker som må løses eller risikoanalyse.

I en travel hverdag kan det dog være vanskelig å sette av tid til spilling utelukkende for å stimulere hjernen. Men det finnes løsninger. Et annet strategispill som er bra for hjernen, er online poker. Poker er særdeles gøy, og derfor egner spillet seg også godt for dem som søker underholdning og litt avkobling fra hverdagen. Dessuten krever spillet strategisk tenkning, planlegging, og du må kunne analysere andre spillere og hvilke kort de har. Det er dog viktig å spille ansvarlig og å ha et sunt fokus når du spiller poker. Da har du kontroll over spillingen, og hjernen får trent seg på selvkontroll samtidig.

Fysisk trening

Fysisk trening har mange fordeler, og også hjernen vedlikeholdes når du beveger deg eller er i aktivitet. Avhengig av hvilken type trening du gjør, lærer hjernen mer om balanse, bevegelse, koordinasjon og kontroll av muskler og ledd. Det er nemlig hjernen som styrer alt du foretar deg, og derfor er hjernen det organet som får aller best utbytte av treningen du gjennomfører. Derfor bør du implementere fysisk aktivitet i hverdagen, helst hver eneste dag. Ta beina fatt eller sykle til jobb fremfor å kjøre, eller ta deg en joggetur etter jobb. Det vil både kropp og sinn sette pris på i mange år fremover.

Få nok søvn

Hjernen jobber på høygir hele tiden, og for at den skal fungere skikkelig, er det viktig at du får nok søvn. Nøyaktig hva som skjer med hjernen når vi sover er det ingen som vet, men forskning viser igjen og igjen at søvnmangel fører til både hukommelsestap, større risiko for sykdommer og generelt svekket hjerne. Derfor er det viktigste du kan gjøre for å ta vare på hjernen din og ferdighetene den allerede har opparbeidet seg, å sove godt om natten. Og det gjør du aller best om du er flink til å stimulere hjernen og utfordre den på dagtid.