Å få nye venner kan være skremmende, men det er definitivt givende. Tross alt, venner er en stor del av livet vårt. Det er de som følger oss gjennom livet, dele våre oppturer, nedturer, gleder og smerter.

 

Forstå at frykten er i hodet ditt

Det første trinnet er å utvikle sunt mentalt bilde av å møte nye mennesker. Noen av oss ser møte med nye mennesker som en skremmende hendelse. Vi er opptatt av å gjøre et godt inntrykk, om den andre personen vil like oss, hvordan å holde samtalen i gang, og så videre. Jo mer vi tenker på det, jo skumlere virker det. Disse første tankene utvikler seg til psykisk frykt som ubevisst blokkerer oss fra å få nye venner. Å være sjenert ovenfor andre er faktisk et resultat av frykt.

Begynn i det små med folk du kjenner

Hvis du ikke har vært i sosialt samvær mye, kan møte med nye mennesker skremme deg. Hvis det er tilfelle, begynn i det små først. Senk vanskelighetsgraden av oppgaven med å starte med din vennekrets – dvs. folk du er mer kjent med. Noen måter å gjøre det er:

  • Nå ut til bekjente. Har du noen hei og hade venner fra tidligere år? Eller venner du har mistet kontakten med over tid? Send en vennlig sms og si hei.
  • Bli kjent med dine venners venner. Bli med dem i deres utflukter eller bare spør din venn om å introdusere deg til dem. Hvis du er komfortabel med dine venner, er det en god sjanse for at du vil være komfortabel med hans venner også.
  • Takk ja til invitasjoner. Alle har venner som sjelden går ut. Når de blir spurt ut avviser de fleste fordi de heller vil holde seg hjemme. Som et resultat er deres sosiale sirkler begrenset. Hvis du vil ha flere venner, må du ut av din komfortsone og gå ut oftere.

Kom deg ut

Når du er mer kjent med din krets av venner, vil neste steg være å utvide horisonten til folk du ikke kjenner.

  • Gå på treningsstudio. Ikke bare får du bedre helse men vil lett kunne komme i kontakt med andre folk.
  • Frivillig veldedighet arbeid. Ikke bare får du muligheten til å spre godhet og varme, men møte medfølende mennesker med en lidenskap.
  • Gå på fester. Et sted hvor du vil møte en mengde nye mennesker.
  • Gå på klubber og barer. Mange besøker dem for å møte flere mennesker.

Ta det første steg

Når du er ute blant folk, må noen gjøre det første trekket. Hvis den andre parten ikke starter så bare ta det første skrittet å si en vennlig hei, hvordan går det. Når isen er brutt, vil det være enklere.

Ha et åpent sinn. Ikke døm

Noen ganger har du kanskje en forhåndsinnstilt oppfatningen av hva slags venner du ønsker. Kanskje noen som har forståelse, lytter, har samme hobby, liker de samme filmene, har tilsvarende utdanningsbakgrunn osv. Når du møter en person som er utenfor dine forventninger, kan du være klar til å gå videre. Ikke gjør det, gi vennskapet en sjanse til å blomstre. Enda viktigere, gi deg selv en sjanse til spirende vennskap.

Bli kjent med personen

Et vennskap handler like mye om deg og om den andre personen. Bli kjent med den personen.

Vær deg selvfå nye venner

Bare vær deg selv. På den måten vil eventuelle nye venner kjenne du som deg, og de vil bruke det til å bestemme om de ønsker å ta vennskapet videre. Det handler om å være deg. Vennskap bygges med begge parter aksepterer hverandre for hvem de er.

Vær der for dem

Et vennskap er en støttende union mellom mennesker. Være der for vennene dine hvor når du kan. Har noen av vennene dine behov for hjelp i dag? Er det noe du kan hjelpe dem med? Hvordan kan du bedre støtte dem?

Gjør en innsats for å holde kontakten

Ved slutten av dagen, vil det kreves kontinuerlig innsats for å opprettholde vennskap. Vilje til å gjøre en innsats er det som skiller hei og hade venner fra andre venner. Spør dine venner ut nå og da.