Dette temaet begynner å bli mer og mer relevant for oss alle. Hvis vi ser på det siste året, så har media lært oss at pengebrukoljepenger ikke lengre er et uttrykk vi bruker for å beskrive vår velstand. Norsk økonomi er på vei nedover mens Norges utgifter er på vei oppover. For å ikke glemme eldrebølgen som er rett rundt hjørnet.

Vi klagde på at eldreomsorgen ikke fikk nok ressurser når Norge var på topp. Hva tror du vil skje når vi ikke har muligheten til å hente penger fra oljekassen lengre?

Dette betyr at vi bør begynne skape vårt eget sikkerhetsnett, og ikke stole på at myndighetene vil sikre oss i fremtiden.

Hvor skal man starte?

Dokumenter alle utgifter du har nå:
For å kunne sette opp et budsjett, må du ha kontroll over hva du bruker penger på nå.
Logg deg inn på nettbanken og kopier ut alle dine utgifter de siste 3. månedene. Dette er nok data til å kunne se trendene som pengene flukter til. Etter det er gjort er det bare å sortere ut unødvendig bruk av penger.

Sett realistiske sparemål:
Vi alle ønsker å si at man skal spare en hel formue løpet av kort tid. Men realistisk sett er det «umulig». Hvis du setter urealistiske mål vil det ikke gå lang tid før du henger etter planen, og da er det ikke lenge før motivasjonen også daler etter.

Følg PDCA (plan, do , check, act) systemet når du skal lage deg et budsjettet.
P-planlegg budsjettet
D-prøv det ut i praksis
C-Evaluer om det går eller om noen justeringer må til
A-Når det funker så fortsett

Ja denne metoden tar litt tid å komme i gang med, men når den sitter så stiller spareplanen din sterkere enn noen gang.

Autotrekk til sparekonto:
En likhet mange av oss deler er pengene vi har på lønningskontoen er budsjettet for måneden. Hvis du har bestemt deg for hvor mye du ønsker å spare, så sett den summen i autotrekk på lønningsdagen. Dermed er det penger du aldri ser på kontoen din, og ordtaket ut av syn ut av sinn gjelder.

Er kredittkort lurt å ha?:
Det første du hører fra folk når man sier at du skal spare penger er; klipp kredittkortene dine.
Hvis du er en person med dårlig historie og kontroll rundt kredittkort må jeg si meg enig i det utsagnet.

Har du derimot god selvkontroll, så kan et kredittkort gi deg flere goder som; Gratis reiseforsikring, rabatter og tilbud på ting. Du må bare lese deg opp på hvilke kort som vil gi deg mest gevinst.

Ikke vent, men begynn å spar nå:
Mange bruker mer tid på å planlegge når de skal starte med å spare, enn faktisk bare å gjøre det.
Jo lengre du utsetter å spare penger, jo mindre har du spart.

Hvor skal man kutte de unødvendige utgiftene fra

Revurdere kjøp av luksus artikler:
Trenger du virkelig å kjøpe den jakken til 3000kr, når du kan få en annen som også ser meget bra ut til 1000kr? Poenget her er at du må vurdere om prisen kan rettferdiggjøres produktet i henhold til din økonomi

Bo billigere:
Selv om du har råd til å bo en sentral plass og kanskje har mer plass enn du trenger, så betyr det ikke at du må.

Matutgifter:
Helsikken heller, her kan de fleste hente inn store deler av sparemålet sitt.
– Hold deg unna dyre butikker
– Planlegg hva som skal kjøpes for uken
– Se på kilo/liter pris, ikke på pakkepris
– Utnytt gode tilbud
Listen kan bli uendelig lang, men hvis du tenker deg litt om så ser du selv alle de pengene du har hevet etter butikkene på impulskjøp.

Transport:
Løpet av de varme dagene, er det virkelig nødvendig å kjøre/busse til jobb? Eller kan faktisk sykkel være et alternativ? Ikke bare bedrer du helsen din, men sparer også penger. Og du trenger ikke å tråkke deg i hjel, elsykler er bra nok.

Billige eller gratis sosiale aktiviteter:
Dette er en av de faktorene som gjør at budsjettet sprekker. Alt koster jo, så du har valget om å være usosial eller bruke penger. Jeg sier ikke at den setningen er feil, men at du har mulighet til å påvirke den.

Inviter venner til en hjemmekos-kveld eller til en tur i skogen. Det er din og internett sin fantasi som setter grenser. Uansett kreves det at du bryter trenden dere har med kostbare aktiviteter.

Nikotin / alkohol:
Her er det ikke noe jeg kan si som du ikke allerede vett. Det eneste kan være for oss med litt finere «tunge». Jeg mener oss som sjeldent betaler under 200kr for en vinflaske eller bare kjøper øl på polet.

Bruk penger smartere

Først betal alt det nødvendige:
Du har faste utgifter som husleie/lån, strømregninger som første prioritet til å betale.
Deretter mat og drikke slik at du overlever måneden. Etterpå de andre utgiftene som TV, mobil og internett.

Betal gjeld:
Har du gjeld som du skylder venner/familie? eller kredittkort gjeld. Jobb med å betale det ned, for når gjelden er vekk og du ikke har lån lenger vil tyngden du bærer lette seg, og økonomien din vil bli romsligere.

Hygge:
Sett av en sum hver måned som du kan bruke på piker vin og sang, og så sløse resten vekk.
Hvis du ikke kan bruke penger på noe kjekt kan du heller ikke leve.Motivasjon og mestring

Ikke mist motivasjonen

Den viktigste punktet på hele listen. Mister du motivasjonen vil det ikke gå lang tid før alt du har jobbet for raser i sammen. Si den ene måneden gikk det dårlig med spareplanene dine, så glem den måneden og heller tenk på den neste. Ikke for at du skal ta igjen det «tapte» men for å fortsette den gode trenden du startet på.

Har du gode tips så kom med dem i kommentarfeltet.