Hvis du gjør noe unikt, vil folk angripe deg for det. Selv-motivasjon er avhengig av å ha tykk hud til tross gjentakende kritikk. Men like viktig er evnen til og ikke å la ros gå rett i hode. Ros og kritikk er bare refleksjoner av hverandre.

Problemet med Ros

Hvis noen gratulerer deg for all del takk dem. Nyt fruktene fra din suksess. Men hvis du omfavner hvert stykke ros du får så åpner du deg til å bli overmodig. I tillegg siden ros og kritikk er likeverdige partnere så når du godtar all ros uten en tanke, utsetter du deg selv for kritikk.

Ved å motta mye ros kan du senke din motivasjon for å jobbe like hardt. Mens noe mindre kritikk kan oppmuntre forbedringer, så fremmer overdreven ros latskap. I stedet for å jobbe hardt for og kontinuerlig forbedre seg er det bare lettere å hvile og nyte gratulasjoner av folk rundt deg.

Ikke bry deg om hva andre synes om deg

Løsningen både for å hindre utskeielser av ros og ydmykelsen fra kritikk, er å slutte å bry hva andre mennesker mener om deg. Ta det som er handlekraftige fra tilbakemeldinger og ignorere resten. Siden du er kapteinen i ditt eget liv så ikke la andre styre skipet.kritikk

Begynn å ta vare på hva du tror om deg selv

Langt viktigere enn ros eller kritikk er hva du tror om deg selv. Jeg bryr meg ikke om jeg får tusenvis av lovord eller angrep hvis jeg vet at det jeg gjør ikke reflekterer mitt sanne mål eller verdier. Begynn og tror på deg selv fordi du er den eneste som må se deg selv i speilet hver dag.

Andre mennesker kan tilby gode råd. Men den følelsesmessige virkningen av ros og kritikk bør komme fra deg selv. Andre mennesker kan tilby handlekraftige forslag, men de kan ikke være dommer over ditt egenverd.

Ydmyk tillit

Den ideelle sinnstilstand er ydmyk tillit. Du er ydmyk fordi du godtar alle tilbakemeldinger og søker etter handlekraftige forslag. Du er trygg fordi du ikke vil tillate emosjonell ros eller kritikk å distrahere deg fra dine mål.

I praksis er det umulig å opprettholde denne tilstanden perfekt. Når mennesker blir fornærmet føler de seg ille om det. Når mennesker blir rost vil de føle seg lykkelig. Disse instinkter går ikke bort. Hvis du aksepterer dette og ikke lar det gnage på ditt bevisste selvbilde har du lyktes. Du kan føle vondt fra en fornærmelse, men du kan vurdere angrepet etterpå og hindre den fra såre deg. Dette ligner på stoisk ideen om at ingenting er bra eller dårlig bortsett fra i tankene. Du kan bli tvunget til å ha et første inntrykk fra kritikk eller smiger, men du kan deretter re-evaluere den slik at den ikke distrahere deg fra dine mål.

Hvis noen priser deg så takk dem og fokusere videre på målet ditt. Hvis noen kritiserer deg så takk dem og fokusere videre på målet ditt. Fordi i slutten er det du som må dømme deg selv og leve med det.