Det finnes ingen magiske ting som kan hjelpe deg med å overvinne frykten av å holde tale. Men her har du noen tips som vil hjelpe deg på veien.

 

Før talen

1. Forberede og øve
Mange tror faktisk de kan ta det på sparket. Men ofte ender resultatet med mange pinlige situasjoner og stillhet fra taleren sin side.

2. Det handler om publikumet
Sett deg inn i skoene til publikum og generer 10 spørsmål om emnet du skal presentere. Bak spørsmålene inn i presentasjonen.

3. 10 minutts regelen
Etter 10 minutter med foredrag mister du rask oppmerksomheten til publikum. Varer talen lengre så finn en måte å hente inn fokuset fra publikum f.eks. video snutt

4. Bli kjent med publikumet
Din oppgave som taler er å overvinne publikums tillit. Hvis du møter tidlig opp til presentasjonen og har alt klart, hvorfor ikke kommunisere med de andre som har møtt tidlig opp. Eller du kan gjemme deg bak skjermen på pc’en din.

Under talen

5. Hold en åpen kroppsholdning
Kom deg vekk fra podiet eller bordet hvis du kan. Gå nærmer publikum og vær komfortabel stående i det fri. Ikke skjul hendene i lommene eller legge armene i kors, selv om det er din vane. La hendene uttrykke dine poeng på en naturlig og god måte.

6. Smile
Når du ikke smiler virker det som du ikke har interesse av å være her, så smil.

7. Ta en pustepause
Du har lov å gjøre det.

Etter talen

8. Reflektere
Hva gjorde du bra, hva må du jobbe mer med.

9. Feire
Hvis du har en tendens til å være kritisk om deg selv, så er det viktig å sette pris på deg selv og prosessen du har vært gjennom. Gjør det til en vane å skrive ned fem ting du er takknemlig for etter hver tale du har levert.