Selv om mindfulness og meditasjon hadde sitt opphav for over 2 500 år siden, er konseptene nå i vinden som aldri før. Allikevel er du kanskje usikker på hva mindfulness egentlig er, og hvordan praktisering av mindfulness kan hjelpe deg å gjøre gode valg i livet. Er du en av dem som gjerne vil få bedre kontroll på ditt eget hode, men ikke helt vet hvordan du skal gå frem? Da har du kommet til riktig sted.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva mindfulness er og innebærer, samt i hvilke situasjoner mindfulness kan komme deg til gode. Sist skal vi gi deg nyttig informasjon om hvordan du kommer i gang med mindfulness – og opprettholder praktiseringen – og på den måten på sikt blir mer bevisst, er mer tilstede i øyeblikket og tar klokere valg.

Få kontroll

For det er nemlig dét mindfulness i all hovedsak dreier seg om: riktig fokus, tilstedeværelse og kontroll over eget sinn. Mindfulness er en form for meditasjon, der målet er å få kontroll på bevisstheten din og alt den inneholder – sanser, holdninger og tankemønster – og å bryte ut av de dårlige valgene du ubevisst tar. Men hvordan foregår meditasjonen i praksis?

Meditasjon

Du kan meditere på mange måter: ved å puste inn og ut, ved å fokusere på ulike deler av kroppen eller fokusere på lyder rundt deg. Når du mediterer med mindfulness i tankene, fokuserer du i all hovedsak på bevisstheten din. Målet er å være oppmerksom på nuet, hvilke sanser du opplever og hvilke følelser som trigges der og da. Mens du mediterer vil du igjen og igjen oppleve at tankene tar deg, at du blir uoppmerksom og glemmer meditasjonen, men øvelse gjør mester. Ikke gi opp.

Mindfulness kan nemlig hjelpe deg stort i hverdagen – både i jobbsammenheng, i spesielle situasjoner og i relasjoner med andre. Du er kanskje ikke klar over det, men hver eneste dag tar du tusenvis av valg. De fleste av dem tar du automatisk – ubevisst – uten å egentlig ofre valgene en tanke. I mange tilfeller har valgene liten betydning og krever lite refleksjon. Men noen ganger tar du valg du kanskje burde ha reflektert over – valg som på sikt kan påvirke fremtiden din.

Situasjoner der mindfulness lønner seg

Mange situasjoner krever at du er fullstendig tilstede, men spesielt når penger er involvert, er det viktig å ha et klart hode. Et eksempel på dette er spilling på nettcasinoer. Det høres kanskje simpelt ut, men når du spinner løs på en virtuell spilleautomat, bør du være oppmerksom på hva som skjer. Det er lett å la seg rive med, spinne igjen og igjen, og ikke tenke på konsekvensene. Da kan du risikere å spille bort penger du egentlig ikke har.

Også i relasjon til andre er det viktig å ha et bevisst forhold til eget sinn. Sitter du og irriterer deg over noe som skjedde for lenge siden, kan det gi et usunt forhold. Sitter du med drømmer og forventninger om hvordan noen skal oppføre seg, kan du bli skuffet om det ikke blir slik. Å fokusere på mindfulness når du involverer deg med andre kan på mange måter gjøre relasjonen bedre. Du er tilstede i øyeblikket, heller enn å leve i en forsvunnet fortid eller en uvirkelig fremtid.

Kanskje viktigst er det imidlertid å bruke mindfulness til å lettere håndtere stressende situasjoner. Rekordmange sliter i dag med angst og depresjon, og mange av problemene skyldes stress. Med enkle grep – og noen pusteøvelser – kan du unngå å bli overveldet når stresset sniker seg innpå deg.

Slik kommer du i gang med mindfulness

Det aller viktigste å ha i tankene når du skal praktisere mindfulness, er å være strukturert. Meditasjonen bør skje hver dag, ellers faller du fort av igjen. I begynnelsen vil du oppleve at det er vanskelig å holde konsentrasjonen oppe. Start derfor gjerne med bare noen minutters meditasjon per dag. Da blir du ikke lei. Når du begynner å få dreisen på mediteringen, kan du gradvis øke til fem minutter, ti minutter, et kvarter og en halvtime.

Det er mye du kan gjøre for å opprettholde motivasjonen. Det lureste er å meditere ved hjelp av en app eller en video – i hvert fall i begynnelsen. Da får du veiledning fra mennesker som har lang erfaring innen både mindfulness og meditasjon. Dessuten har du en stemme å forholde deg til; en som hjelper deg tilbake på riktig kurs om du sporer av underveis i meditasjonen.

Husk at alle som mediterer vil slite med motivasjonen i ny og ne. Da er det viktig å ikke gi opp. På sikt vil du oppleve at det blir enklere, og at du sjeldnere mister fokus. Husk også hvorfor du mediterer – det har store fordeler på sikt.

Mindfulness hjelper deg å nå målene dine

Mindfulness er et viktig hjelpemiddel for deg som har klare mål du vil oppnå. Regelmessig meditasjon kan stoppe deg fra å ta dumme, ugjennomtenkte valg, og hjelper deg å tenke rasjonelt før du handler. Det lønner seg i de aller fleste situasjoner. Å praktisere mindfulness krever disiplin, tålmodighet og struktur, men med tanke på fordelene det gir, er dette en liten pris å betale.