Er det bare et par dager igjen til eksamen, eller kanskje bare en dag igjen. Lær hvordan du studere mest effektiv med den lille tiden du har igjen.

Ikke stresstidspress
Hvis du har ventet med å studere til siste dagen før eksamen, så er det viktig at du ikke får panikk. Stress og angst vil gjøre det mye vanskeligere å konsentrere seg, hukommelsen din sier da takk for seg.

Hvis du er altfor stresset, så ta deg femten minutter før du starter. Tøm tankene dine og slapp av, lytt til din favoritt sang, eller ta en rask telefon til en støttende venn for å få ekstra motivasjon. Bare ikke lenger enn femten minutter. Sett på klokken og vær forberedt til å fungere med en gang avslapningen er over.

Finn et rolig sted
Det er fristende å studere med venner, spesielt hvis det er et vanskelig emne. Venner kan gi noe sårt tiltrengt støtte, men de er ikke alltid de beste lære kompiser når du er presset for tid. Hvis du er seriøs om å få arbeidet gjort, se etter en rolig studieplass vekke fra venner, tv og andre distraksjoner. Fred og ro trenger du for å konsentrere deg, det er nøkkelen til å studere effektivt når du har liten tid.

Forbered deg riktig
Ikke gjør feilen med å begynne en økt uten de riktige forsyningene. Ta deg tid til å finne notatbok, penner, lærebøker, og dine forelesningsnotater. Organiser disse materialene pent på bordet, slik at du har god tilgang til dem når du trenger det.

Nå Begynner du
Når du har fått samlet dine materialer, tatt litt tid til å slappe av, og funnet en god studieplass, så er det på tide å starte. Disse seks trinnene vil hjelpe deg å studere til en eksamen i 24 timer eller mindre.

  1. Lag en liste over viktige deler av pensumet

Det første du må innse er at du ikke kan studere alt i løpet av en dag. Det er rett og slett umulig, og vil kreve langt mer tid enn du har til rådighet. Det er derfor det er viktig å raskt identifisere viktige konsepter / begreper / ideer fra pensumet og fokusere mest på dem. Her har du noen punkter som kan identifisere de viktige punktene

 • Læreren har sagt det vil komme opp på eksamen
 • Det står i læreboken og blitt snakket om i klassen
 • Det er grunnleggende kunnskap om temaet
 • Det er uthevet eller understreket tekst
 • Lærere har lagt større vekt på et kapittel
  1. Finn oppsummeringer i bøkene

Finn sammendragene fra hver seksjon som ofte er enten i begynnelsen eller slutten av hvert kapittel. Finn disse oppsummeringer og studere dem godt.

  1. Ta notater mens du studere

Forskning viser at du lærer mye bedre hvis du skriver informasjonen ned. Når du studerer så skriv ned det du ønsker å huske. Bare sørg for at du skriver på ark og ikke på pc, da psykologer sier å skrive på pc er ikke like effektiv for å memorere fakta.

  1. Lag og bruk tankekart

Dette er ikke noe du skal bruke mye tid på. Men å bruke femten minutter for å lage tankekart er en fin måte å syntetisere informasjonen du har lært på. Ett av triksene til å studere effektivt er å se sammenhengene mellom de ulike temaene i pensumet.

  1. Lær en venn pensumet

En annen veldig effektiv måte for å memorere informasjon er å late som du er læreren til noen andre. Når du føler deg rimelig komfortabel med materialet, møt opp med en venn for en times tid og presenter til personen pensumet. Oppmuntre personen til å stille spørsmål om materialet slik at du blir tvunget til å re-forklare begreper eller tenke mer kritisk om emnet.

  1. Gå igjennom listen (punkt 1.)

Nå skal du vurdere listen, og sørge for at du forstår alt på den. Forklar hvert punkt på listen din. Hvis du ikke kan husker et punkt, hopp over og gå videre til den neste. Ved slutten av denne øvelsen bør du føle deg ganske trygg på fleste av begrepene, og ikke så sikre på noen. Bruk 30 minutter for å friske opp hukommelsen på de du ikke husker, deretter teste deg selv igjen.